לפעמים נראה שכל ארוחה משפחתית הופכת במהרה למזנון שלא היה מבייש בית מלון יוקרתי. סביב השולחן שלנו יושבים צמחונים, טבעונים, אוכלי כל ובררנים, תמיד יש מישהו בדיאטה או שנמנע מגלוטן, ומשימת תכנון הארוחה ובחירת המנות הופכת מורכבת מאי פעם. אז איך לתכנן ארוחה שכולם יהנו ממנה? הנה כמה טריקים שעוזרים לנו לתכנן תפריטים שמתאימים לכולם:
בחג האחרון התארחו אצלנו קבוצה גדולה ועליזה של בני משפחה וחברים קרובים שישבו לשולחן הגדול והעמוס במאכלי חג. שבועות הוא אחד החגים האהובים עלינו, וארוחת החג מתקיימת אצלנו באופן מסורתי כבר שנים רבות, בכל פעם בהרכב אחר של אורחים ומוזמנים. השנה, סביב השולחן הספציפי הזה, ישבו: 2 טבעונים, שלושה צמחונים, ארבע ילדות מתוקות בגילאים שונים, שניים שנמנעים מגלוטן, גרעין קשה של אוכלי כל וחבורת בני נוער שיש להם תיאבון בריא במיוחד.
אהבת האירוח והקפדה על כל פרטי חווית הסעודה מלווה אותי גם כאשר אני מארח בבית, והיא תמיד מתחילה במחשבה על כל אורח ומה יתאים לו מתוך מבחר המנות המוגש לשולחן. פעמים רבות, ההיכרות שלי עם אדם מתחילה בהעדפות התזונתיות שלו, במזונות אהובים או כאלה שהוא נמנע מהם לחלוטין, ואני פשוט זוכר את המידע הזה ושולף אותו בזמן ההתארגנות לארוחה.
את ארוחת השבועות התחלתי לתכנון 3 שבועות לפני החג, כשהתקשרתי להזמין את האורחים ושמעתי מי מהם יבוא. אחד החברים ביקש לצרף חבר שיגיע מחו"ל בבוקר החג, ושמחתי להזמין גם אותו. באותו רגע, שאלתי האם יש לו העדפות תזונתיות או אלרגיות שאני צריך לדעת עליהן, וכתבתי אותן ברשימת האורחים שבה מצויינות כל ההעדפות של כולם. כך אני יודע בדיוק מי האורחים שלי, ויכול לתכנן את מגוון המנות בצורה חכמה ומותאמת לצרכים של כל אחד מהם, כדי לוודא שכל אחד מהם ימצא לפחות 5 דברים טעימים שיוכל לאכול ולהנות מהם.
כשבחרתי את המנות הקפדתי על בסיס טבעוני רחב שמתאים לכולם - דגנים, סלטים וירקות בצורות שונות של בישול וצלייה שגם ממלאות את השולחן בצבעים יפים וגם נותנות מענה רחב מאוד לכל הסועדים. כדי להציע גם מנת חלבון טבעונית, בישלתי תבשיל שעועית לימה עם ירקות שורש, שהייתה פופולארית מאוד גם אצל אורחים שאוכלים הכל. היא קלילה, טעימה ומשביעה ומספקת מאוד, ונתנה את המענה המושלם לאורחים הטבעוניים שלנו, שלא עזבו את הבית בלי לקחת את המתכון.
את הבסיס הטבעוני העשרתי בכמה מאפים, פשטידות ולביבות המכילות גבינות ושמנת כראוי לארוחת שבועות, וצירפתי גם שתי מנות דגים לכל אוכלי הכל. ביחד עם לחם טרי וטעים, ממרחים וסלטים, זה היה שולחן מפואר ועמוס בכל טוב, וכולם אכלו בו בהנאה גדולה.
טריק מוצלח נוסף להרחיב את כמות האורחים שיכולים להנות ממנה מסוימת הוא להפריד ממנה מרכיבים שלא כולם אוהבים, כמו בצל, כוסברה ופלפל חריף, ולהגיש אותם לצד המנה. ככה היא נשארת ניטרלית ונגישה, ומי שאוהב יכול לשדרג ולהתאים אותה לטעמו האישי.
התפריט של "השכן" הוא למעשה ארוחת חג יומיומית, שבה אני משתמש באותם עקרונות של תכנון כדי להציע מגוון שיתאים לכמה שיותר סועדים ביום. במטבח של השכן אוכלים כל יום 200 אנשים עם העדפות, טעמים ורצונות שונים, וכולם מוצאים את עצמם ויוצאים מרוצים ושבעים. אם אתם מארחים בשבועות הקרובים, ורוצים להוריד מעצמכם חלק ממשימות הבישול, המטבח שלי עומד לרשותכם!
אשמח מאוד לייעץ בהרכבת התפריט ובחירת המנות, ולשלוח לכם ארוחה טעימה שכולם יהנו ממנה, במינימום מאמץ.
Comments